Tjejhuset i Södertälje har haft ett händelserikt år och träffat många nya tjejer – inte minst nyanlända.

Först en presentation av mig själv. Jag heter Johanna Järnhäll och tog över verksamheten den 1 september. Jag är gift och har tre barn och bor precis utanför Södertälje med min familj. Jag brinner verkligen för sociala frågor och projekt. Jag har tidigare startat och drivit en barnrättsorganisation – Barnkraft i åtta år. Av olika skäl fick Barnkrafts verksamhet avslutas men arbetet lever kvar i böcker och spel.

Jag ser fram emot att få driva Tjejhuset framåt. En verksamhet som redan fungerar utmärkt och som jag tänker förnya i samma anda. Vårt samhälle förändras och Tjejhuset vill utvecklas för att möta de utmaningar det innebär. Ett av våra viktigaste mål inför kommande år är att möta nyanlända flickor och ge dem möjlighet till en aktiv fritid.

Under året som gått har vi gjort massor av spännande saker. De viktigaste har varit ett stort hälsoprojekt, sommarläger och samarbeten med skolor runt om i kommunen.

Vi har utökat öppettiderna och anpassat verksamheten så att fler flickor har möjlighet att besöka oss. Vi möter allt fler nyanlända flickor och ser behovet av en lugn plats för dessa flickor.

Tjejhuset är en viktig mötesplats för unga flickor i Södertälje och vi möter nya tjejer varje vecka. En viktig plats att mötas på och duga precis som den man är.

Vad som hänt under året

Under vårterminen 2015 har Tjejhuset varit regelbundet öppet tisdagar och torsdagar mellan 15-20 samt onsdagar och fredagar för skolgrupper och övriga studiebesökare.

Under höstterminen utökade vi öppettiderna med ytterligare en eftermiddag och kväll. Detta dels för att nå ut till den grupp unga flickor som inte kan/får vara ute för sent samt att anpassa till det kommunala busskort som många skolungdomar har och som är begränsat till klockan 19.00 på vardagar. De nya öppettiderna är tisdag, onsdag och torsdag 14.00–18.00

Vi märkte direkt under höstterminen att fler flickor hittade till oss. Många fler nyanlända flickor kommer. Detta känns fantastiskt viktigt och roligt. Ordet sprids och nya flickor kommer hela tiden.

Studiebesök samt möjlighet för skolgrupper förläggs nu på fredagar samt måndag förmiddagar.

Skapande

Tjejhuset är framförallt en mötesplats, där de öppna aktiviteterna spelar en viktig roll. Enligt erfarenhet är det viktigt att deltagare är engagerade kring aktivitetsplaneringen. Efter fem verksamhetsår har skapandet i olika former blivit den viktigaste aktiviteten i den öppna verksamhetsdelen. Under skapande öppnas det upp för många viktiga samtal. Att slippa ha ögonkontakt är för många unga skönt och gör det lättare att prata om lite jobbigare saker. Det finns dessutom alltid flera vuxna som har tid och möjlighet att lyssna. Lugnet öppnar för förtroende som i sin tur möjliggör samtalen.

Tjejhuset har ett mycket brett kontaktnät och har flera kanaler att skicka vidare till om behovet uppstår.

Några röster från tjejer:

Sällskapet är alltid viktigt vart du än är. Tjejerna här på Tjejhuset har alltid varit snälla, roliga och förstående. I stället för att gå hem och inte umgås med någon alls så kan man gå till Tjejhuset och träffa andra tjejer i tonåren.” /Tjej, 15år

Tjejhuset har hjälpt mig så mycket, det är som ett andra hem. Att det är ett underbart gäng bland både personal och besökare är grymt”. / Tjej, 20 år

Känns att det spelar ingen roll vem du är, alla har en plats på Tjejhuset”/Tjej 14 år

Måltiderna

Hälsosamma tilltugg och gemensamma måltider har varit uppskattade på Tjejhuset. Måltiderna planeras oftast tillsammans, och förutom mellanmål erbjuds även en lättare middag till besökare utan kostnad. Gemenskap kring måltiderna kan ses som en viktig förebyggande hälsofrämjande insats.

Frågorna kring kost och hälsa är väldigt komplicerade för många. Ämnen kan också bli väldigt känsliga. Genom att laga mat, baka och äta tillsammans, försöker Tjejhuset att närma sig ämnet okomplicerat, och framförallt med glädje.

Spännande projekt under året:

Må bra projekt i samarbete med Hagabergs folkhögskola
Internationella kvinnodagen i samarbete med Juventas Systrar
Bokklubb
Color Run
Tjejläger
Pärldagar för Ung Cancer
Tjejloppis
Yogagrupp
Höstlovsaktivitet i samarbete med Juventas Systrar
Julmys

Må bra projekt

I samarbete med Hagabergs folkhögskola drog vi igång en ”må bra boost”. Med anledning av flera oroväckande rapporter, och konkreta signaler kring psykiska ohälsan bland unga tjejer, väcktes iden om Må Bra Boosten.

Tjejhuset Hagabergs folkhögskola

Under våren 2015 hade Tjejhusets besökare möjligheten att delta i föreläsningar om stresshantering, sömn, motion, rökning, goda matvanor, motivation, alkohol.mm, som anordnades i samarbetet med Hagabergs folkhögskola. Hälso Boosten omfattade föreläsningar, och workshops enligt nedanstående schema:

Seminarie 1 – Vad är hälsa?
Seminarie 2 – Vad händer i kroppen och “knoppen” när vi blir stressade?
Seminarie 3 – Trivs jag med mig själv och det liv jag lever?

Internationella kvinnodagen 2015

På Internationella kvinnodagen samarbetade Tjejhuset och Juventas Systrar. Vi träffades och knöt ihop ros med ett citat. Vi gick sedan ut på stan samt i andra delar av kommunen och delade ut rosor till tjejer, flickor, kvinnor med en hälsning och önskan om en bra alla kvinnors dag. Många var de som lyste upp med ett stort leende.

Tjejhuset

Bokklubb

Tjejhuset har haft samarbete med Södertälje Stadsbiblioteket i form av bokcirklar. En gemensam bok lästes som vi sedan gick igenom tillsammans under fem träffar. Diskuterade innehåll, olika synvinklar m.m.

Color run

Under våren var det både tjejer och anställda från Tjejhuset som sprang Colorrun som ägde rum i centrala Stockholm. Ett minst sagt färgsprakande event. Ett av flera gemensamma projekt under året och väldigt uppskattat. Att mötas i gemensamma projekt är otroligt givande. Samhörighet både innan, under och efter och ett ”vi” skapas lätt med dessa projekt

Tjejhuset Collor run Stockholm

Tjejläger

Period: 13-16/8 2015
Arrangörer: Svenska kyrkan, Södertälje församling, Tjejhuset Södertälje, Tjejjouren Juventas systrar.
Finansiärer: Svenska kyrkan och Rädda Barnen.

Ledare: Elisabeth Linde och Johanna Persdotter, Svenska kyrkan; Pirita Jaaksi, Lena Linde och Sofie Linde- Tjejhuset; Gunilla Berg och Cecilia Adolfsson, Juventas systrar.

Deltagare: 16 tjejer i åldrarna 13-18 år (varav sex stycken från Koptiska kyrkans scoutverksamhet, och sex st. från olika delar av Tjejjourens och Tjejhusets verksamheter).

Aktiviteter: Grillning, självförsvar, kanot, roddbåt, filmkväll, bad, bastu, massage, spa, yoga, sällskapsspel, kreativt skapande, lekar, dans, tillverka drömfångare, m.m.

Lägret är otroligt uppskattat och till årets läger utökade vi antalet platser. Viktigt att nå ut till nya flickor och ge fler denna möjlighet. Att få höra till ett sammanhang är så viktigt för unga flickor. Att kunna bara få vara, delta i olika aktiviteter samt delta i måltidsförberedande skapar minnen för livet. Minnen att ha med sig tillbaka när skolan börjar.

Tjejläger Södertälje

Tjejhuset och mångfald

Alla tjejer ska kunna känna sig välkomna till Tjejhuset oavsett bakgrund, tillhörighet eller kultur. Under 2015 har samarbetet med nyanlända flickor ökat. Något vi anser viktigt. Bland annat genom samarbete med kuratorerna når vi dessa flickor och många är de som sedan kommer stadigt till Tjejhuset. Hos Tjejhuset finns en anställd genom arbetsförmedlingen som har ansvar över mat och bak men hennes roll har även utvecklats och blivit ovärderlig i mötet med nyanlända flickor. Dels genom språket och maten men även som en ”bro” mellan våra olika kulturer. Flickorna och deras föräldrar känner trygghet när de vet att de kan få hjälp och stöd i språk och kulturfrågor.
Vi ser hela tiden ett ökat behov från nyanlända flickor att få komma hit. På Tjejhuset kan de göra skolarbete, umgås och prata med andra flickor i liknande situation som sin egen. En önskan om att möta upp behovet än mer finns och något vi ser över.

Samarbeten

Sedan Tjejhuset startades har man fokuserat mycket på samarbetet. Efter fyra verksamhetsår, kan man konstatera att Tjejhuset har ett etablerat samarbetsnätverk med flera aktörer i Södertälje:

● Högstadier
● Gymnasier
● Alla skolkuratorer
● Juventas Systrar
● Svenska Kyrkan
● Fältarna
● Mobila Teamet
● Nova
● Biblioteket
● Hagabergs folkhögskola

Sommaravslutning

Vi avslutade terminen med en härlig avslutning. Vi hade femkamp, grillade spett och åt fantastisk god jordgubbstårta. Tjejerna är delaktiga i alla liknande projekt eller tillställningar. De är med och påverkar innehåll samt ger förslag på mat. Ofta hjälps vi åt med alla förberedelser vilket skapar en stark ”vi” känsla.

sommaravslutning

Finansiering

Tjejhusets verksamhet drivs av Södertörns Blåbandsförening.

År 2015 har Tjejhusets verksamhet finansierats med hjälp av stöd från Södertälje Kommun, AstraZeneca, Telge Ab, och Scania.

Framtidsplaner

Tjejhuset har väckt ett stort intresse i Södertälje. Detta är mycket tack vare engagerade ungdomar som själva har sett behovet av denna mötesplats. Det finns möjligheter på Tjejhuset, både för ungdomar och för andra aktörer.

Man kan konstatera att verksamheten har etablerat sig. Detta gör att det finns en möjlighet att utveckla verksamheten ytterligare. Man kan också se att behovet för denna mötesplats är stort.

I framtiden behövs det flera tjejgrupper i huset för att kunna möta allas olika behov

Frågorna kring integration, heder och kultur är bara några av ämnen som flera önskar att få extra stöd i en mindre tjejgrupp.

Tjejhuset konceptet har också väckt ett intresse i andra delar av landet. Tjejhuset ser detta som en fantastisk möjlighet att lyfta fram Södertälje som ett unikt exempel. Blåbandsföreningen kommer att kartlägga möjligheter att öppna flera Tjejhus i Stockholmsområdet. Visionen framöver är att det ska startas fler Tjejhus.

Projektledare Johanna Järnhäll
08–550 154 01, johanna@tjejhuset.se