Vi publicerar här en gästkrönika av skådespelaren och författaren Benny Haag:

Jag hade en föreläsning för en polismyndighet någonstans i Sverige och ställde frågan hur ofta alkohol är inblandat när någon grips för utövande av våld mot annan person.

En man i 40-årsåldern räckte upp handen.
– Lågt räknat, sa han. I 99% av fallen.

Ingen skrattade eftersom det inte var ett skämt utan en realitet för människorna i rummet. För ett antal år sedan var jag i Umeå och gjorde min monolog ”Inte mer än fullt, tack!” vid fem tillfällen under tre dagar. ”Hagamannen” hade några veckor tidigare nästan dödat en kvinna vid Tegbron. Staden levde i skräck och det var det självklara samtalsämnet som folk pratade om överallt. Efter min föreställning sa jag att när man griper ”Hagamannen” så kommer man märka att alkohol absolut är en närvarande beståndsdel.

Och folk blev jättearga eftersom man så gärna vill att det ska vara en dåre, en idiot, en galning som harutfört dessa vansinniga handlingar. En av de andra. Inte en av oss.

Jag hävdade då att anledningen till att jag var tvärsäker på att det var en man med fru och ett eller två barn och ett vanligt arbete var tillvägagångssättet. Och folk var fortfarande jättearga.

– För det första, sa jag. Har det pågått under flera år. De eventuella ”galningar” som finns runt Umeå är för länge sedan uppkollade. För det andra, och det absolut viktigaste, är att samtliga våldtäkter begåtts natt mellan fredag/ lördag, lördag/söndag och då är väl en svensk man, om han nu är det, berusad. Och folk var fortfarande jättearga.

Ett par månader senare greps ”Hagamannen” och jag blev uppringd av Västerbottens Folkblad som undrade om jag var Saida och hur i helsicke jag kunde veta allt detta.

Och jag förklarade att det här vet vi alla, men vi vill inte se det. Det är det som är det stora problemet. Varpå många av oss, i blindo, hävdar att det är så mycket sjuka människor på stan nuförtiden och varför stängdes förresten mentalsjukhusen och det var faktiskt bättre förr.

Men om man nu tror på polisen som sa siffran 99% så är det nog spriten vi ska börja titta på istället om vi nu, på allvar, vill ha en förändring på området ”obegripliga vansinnesdåd som uppstår ur tomma intet”. Om vi nu vill ”att det inte ska hända igen” som väldigt många verkar vara överens om.

Om man gräver lite i alla massmedialt uppmärksammade våldsdåd som inträffat så finns nästan alltid alkoholen med. Men pratas aldrig om. Den sjuka idioten säljer bättre och gör att vi kan prata om ”den andre” istället för ”en av oss”. Vi människor har en tendens att känna falsk trygghet då och det är tydligen väldigt viktigt.

För att göra en liknelse; en bil kör av vägen och in i ett träd på en raksträcka söndag morgon 5.22. Föraren, en 19-årig kille, klarar sig utan en skråma. Hans 18-åriga flickvän, som sitter bredvid honom, dör direkt. Den 19-årige unge mannen i baksätet, som spelar i Superettan i fotboll, blir tvungen att steloperera ena benet och en mycket lovande karriär avslutas därmed i ett slag.

I Uppdrag Granskning får VD:n för bilmärket ifråga en mick uppkörd i ansiktet och ettriga frågor om eventuellt fusk med bromsskivor.

– Tre unga människors liv är förstörda. Vad har du för ansvar?

VD:n flackar med blicken, är svettig i pannan och förkrossad. Kvällstidningar hänger på och berättar om hans oerhört höga månadslön. Samtliga modeller återkallas och undersöks. Vad både den grävande journalisten och alla andra som inte vill se sanningen ”glömmer” att säga är att bilens förare hade 1.67 promille alkohol i blodet.

Det var därför olyckan inträffade.

Hur vill vi ha det? Ska vi låta det hända igen och igen och igen och skylla på galningar och bromsskivor. Eller ska vi se på det som det egentligen handlar om, nämligen alkoholen. Det bestämmer du som just nu läst dessa rader…

Benny Haag
Skådespelare/föreläsare/författare

Krönikan är en del i Blåelds serie av texter om Blå Bandet.